Pogosta vprašanjaKaj je repozitorij?

Je neke vrste knjižnica za jezikovne podatke in orodja.

 • Poiščite podatke in orodja ter jih zlahka prenesite.
 • Vnesite podatke in lahko s tem zagotovite, da bodo varno shranjeni ter da jih bo lahko vsakdo našel, uporabljal in ustrezno citiral (pripisane vam bodo vse zasluge).

Katere vrste vnosov sprejmemo?

Sprejmemo katerekoli jezikoslovne ali jezikovnotehnološke podatke in orodja: korpuse, drevesnice, leksikone oz. slovarje, kot tudi naučene jezikovne modele, razčlenjevalnike, označevalnike, sisteme za strojno prevajanje, spletne jezikoslovne storitve itd. Izrecno ne zahtevamo, da vnesete podatke, vendar priporočamo, da jih. Ustvarite lahko tudi samo zapis metapodatkov. Za takojšnji dostop do omejenih virov podpiramo tudi elektronsko podpisovanje licenc.

Prosimo, da ob vnosu jezikovnih virov v repozitorij uporabite enega izmed priporočenih formatov, navedenih v standardih LRT.

Ali moram za prenos datotek in/ali vnos podatkov ustvariti račun?

 • Neovirano lahko prenesete podatke in orodja z licenco, ki dovoljuje prosto distribucijo. Samo preberite licenco in prenesite podatke. To velja za vse podatke z licenco Creative Commons in orodja z odprtokodno licenco.
 • Če želite prenesti podatke in orodja z licenco, ki jo je treba podpisati, se morate prijaviti. Ravno tako se morate prijaviti, če želite ustvariti vnos. Če ste iz akademskih krogov, verjetno ne boste potrebovali novega računa.
 • Samo kliknite na gumb ‘‘Prijava‘‘ in na seznamu poiščite svojo institucijo. Za prijavo lahko uporabite katerikoli račun pri ponudniku identitete, ki je član združenja EduGAIN.
 • Če nimate ustreznega akademskega računa, nam to sporočite. Ustvarili vam bomo lokalni račun.

Ob prijavi mi javlja napako

Če imate pri prijavi težave, nam to sporočite na našo Pomoč uporabnikom.

Občasno (običajno če ste prvi, ki se prijavljate prek vaše matične institucije) se vam lahko izpiše napaka ‘‘Avtentikacija je bila uspešna, vendar nam ponudnik identitete ni posredoval vašega e-poštnega naslova, eppn-ja in trajnega ID-ja. To pomeni, da nam institucija ni posredovala dovolj vaših podatkov, ki so potrebni za uporabo naše storitve. Institucija vaših podatkov ni posredovala zaradi zaščite vaših osebnih podatkov. Zadostuje nam vaš e-poštni naslov, saj ravnamo skladno s Kodeksom ravnanja za varstvo podatkov, kar pomaga prepričati institucije, da ne bomo zlorabili vaših podatkov.

Če imate račun pri več ponudnikih identitet in se vsakič prijavite prek drugega ponudnika, se vam lahko izpiše napaka ‘‘Vaš e-naslov je že povezan z drugim uporabnikom.‘‘ Ob vsaki prijavi uporabite istega ponudnika identitete. Če to ni mogoče, nam sporočite in zamenjali bomo vašega privzetega ponudnika.

Zakaj bi podatke vnesel v vaš repozitorij?

 • Je varen in brezplačen.
 • Spoštujemo vašo licenco. Spodbujamo odprte podatke in verjamemo, da to koristi ne le uporabnikom, ampak tudi tistim, ki so podatke priskrbeli. Kljub temu pa sprejemamo tudi bolj zaprte podatke, in če želite, lahko od uporabnikov zahtevamo, da pred prenosom vaših podatkov podpišejo licenco.
 • Podatki so vidni, pripisane so vam vse zasluge za vaše delo (google, VLO, DataCite, OLAC, Data Citation Index, arXive).
 • Citiranje podatkov je enostavno. Z enim klikom si lahko priskrbite referenco v formatu BibTex, RIS ali v katerem drugem priljubljenem formatu za citiranje. Vse reference so opremljene s trajnimi povezavami, vzpostavljenimi prek trajnih identifikatorjev (kot trajne identifikatorje uporabljamo t. i. handle). Ti trajni identifikatorji vas bodo vedno preusmerili na podatke.
 • Za določeno vrsto podatkov, kot so besedilni korpusi ali drevesnice, nudimo dodatne storitve – na primer celotno besedilo ali iskanje po drevesnicah.***

Zakaj bi vnesel svoja orodja?

 • Glejte ‘‘Zakaj bi podatke vnesel v vaš repozitorij?‘‘ Enako velja tudi za programska orodja.
 • Lahko dodate kar povezavo do vašega sistema za nadzor različic (svn, git), če je javno dostopen. Dodate lahko tudi povezavo do projektne ali demo strani.

Čemu služi trajni identifikator (handle)?

Gre za poseben trajen URL. Zagotavlja trajno povezavo, ki vas bo vedno preusmerila na podatke, tudi če se v prihodnosti spremeni mesto, kjer so shranjeni. Pri citiranju bi se zato handle moral navesti kot naslov URL.

Kako poteka vnašanje/arhiviranje podatkov?

Pri vnosu digitalnih jezikovnih virov ali orodij v repozitorij se podatki pregledajo, da se zagotovita kvaliteta in doslednost. Pomagamo vam pri izpolnjevanju zahtev za trajnostno arhiviranje virov. Podatki morajo biti opremljeni z metapodatki v standardnih formatih, sprejetih/dovoljenih v posameznih skupnostih, in trajnimi identifikatorji. Avtorji vnosa morajo urediti vprašanja glede pravic intelektualne lastnine, dodeliti podatkom licenco in določiti, kako se podatke lahko uporablja. Od avtorja vnosa zahtevamo tudi, da elektronsko podpiše Sporazum o vnosu v repozitorij, s katerim izjavi, da je imetnik vseh pravic v zvezi s podatki in da ima pravico do podeljevanja pravic, navedenih v tem sporazumu. Ko so podatki enkrat vneseni v repozitorij, jim je dodeljen trajni identifikator, ki zagotavlja zanesljivo referenco.

Kaj storiti, če želim/moram posodobiti arhivirane podatke?

Vsaka sprememba vira ali metapodatkov bi morala bit shranjena kot nova različica z novim trajnim identifikatorjem. V primeru minimalnih sprememb (na primer tipkarskih ali drugih očitnih napak) trajni identifikator vnosa in želene spremembe sporočite na Pomoč uporabnikom. Urednik odloči, ali bo zaradi sprememb treba ustvariti novo različico.

Kaj storiti, če želim odstraniti vnose? Lahko podatke izbrišem?

Da, v tem primeru sporočite trajni identifikator vnosa in razlog za izbris na Pomoč uporabnikom. Kljub izbrisu pa moramo ohraniti sled, da so podatki bili vneseni v repozitorij (ker jim je bil dodeljen trajni identifikator), zato bodo ohranjeni le metapodatki z oznako, da so bili dejanski podatki odstranjeni.

Ustvarili smo lasten repozitorij. Ali je možno prenesti podatkovne zapise, ki so bili vneseni v zbirko LRT?

Za prenešeni podatkovni zapis lahko ustvarimo tako imenovano nagrobno stran (tombstone page), kamor lahko objavimo obvestilo o spremembi nahajališča vira. Vnos pri iskanju po repozitoriju in robotskem zbiranju podatkov ni več viden, vendar vas trajni identifikator še vedno preusmeri na podatke. Namesto na stran s podatki boste s klikom na trajni identifikator tako preusmerjeni na povezavo do vnosa v vašem repozitoriju. Za podrobnejše informacije se obrnite na Pomoč uporabnikom.

Ne želim/morem omogočiti javne dostopnosti podatkov ali omogočiti dostopa do podatkov po določenem datumu. Bi jih kljub temu lahko arhivirali?

V skladu s prostim dostopom, ki ga zagovarjajo raziskovalne infrastrukture in razvoj na splošno, avtorje vnosov odločno spodbujamo k čim večji odprtosti. Kljub temu bomo vaše podatke arhivirali tudi, če ne bodo javno dostopni. Prosimo, da pred potrditvijo oddaje vnosa stopite v stik s Pomoč uporabnikom.

Kako citirati vnos?

Glejte naše politike.

Kako varni so moji podatki, če so shranjeni pri vas?

Precej varni – verjetno bistveno bolj kot na vašem računalniku. Naša politika shranjevanja.

 • Vsi podatki v repozitoriju imajo varnostno kopijo.
 • Vse varnostne kopije redno pregledujemo, in če je katera poškodovana, jo izbrišemo in ustvarimo novo.

Katero licenco naj izberem za svoje podatke/orodja?

Podpiramo uporabo brezplačne licence. Reprezentativen izbor brezplačnih licenc in licenc Creative Commons (primernejše za podatke) je na voljo med samim postopkom vnašanja v repozitorij. Uporabite lahko odličen izbirnik licenc OPEN License Selector, ki vam bo v pomoč pri izbiri ustrezne licence.
Če potrebujete drugačno licenco, stopite v stik z nami .

Kje lahko najdem več informacij o podprtih licencah?

Seznam trenutno podprtih licenc najdete tukaj. Če pa potrebujete drugačno licenco, stopite v stik z nami. Licence lahko vključujejo različne zahteve, kot so na primer omejitev na prijavljene uporabnike, posredovanje dodatnih podrobnosti (namen) itd.

Zakaj dajemo prednost avtorjem posameznikom pred institucijami?

Ključna prednost ni lažji stik, ampak citiranje, zasluge in zaupanje. Zato imamo ločena metapodatkovna polja za avtorje in kontaktne osebe. Stik s pomočjo uporabnikom je zaželen, nepriznavanje avtorjev znanstvenih del pa nikakor ne. Podpiramo neposredno citiranje podatkov (https://www.force11.org/datacitation). Zato jim tudi dodelimo trajne identifikatorje, pripravljamo formatirane reference itd. Zato dajemo prednost avtorjem posameznikom – da so citirani in da drugi raziskovalci vedo, na čigavo delo se zanašajo.