Življenjski ciklus vnosaOddani vnos

Ko boste potrdili oddajo vnosa, bo ta vnesen na seznam oddanih vnosov. Oddani vnos ni javno dostopen, dokler ga urednik ne potrdi (lahko ga tudi zavrne).

Urejeni vnos

Naloga urednika je, da preveri, ali vnos ustreza vsem našim zahtevam glede kvalitete in popolnosti metapodatkov, doslednosti bitnih tokov in trajnih identifikatorjev. Urednik lahko avtorju vrne vnos z opisom potrebnih sprememb. To korak se lahko ponavlja, dokler urednik ne potrdi vnosa. Potrjeni vnos nato postane objavljeni vnos.

Objavljeni vnos

Vsak vnos ima trajni identifikator (persistent identifier, PID), ki se, enkrat ko je vnos objavljen, uporablja pri citiranju vnosa, na primer http://hdl.handle.net/11356/1041. Repozitorij CLARIN.SI zagotavlja, da se bo s klikom na trajni identifikator (natančneje: uporabljamo http handle posredniški strežnik za PID) odprla delujoča spletna stran z vašim virom (tudi če je bila strežniška infrastruktura spremenjena ali prestavljena na novo domeno.

Objavljeni vnosi so dostopni prek brskalnika našega iskalnega vmesnika. Metapodatki vseh vnosov so posredovani iskalnikom in so dostopni prek protokola za zbiranje metapodatkov OAI-PMH (več institutov žanje metapodatke vnosov iz našega repozitorija, npr. CLARIN VLO). Bitni tokovi javnih vnosov (glejte Omejeni vnosi) so ravno tako dostopni prek protokola OAI-ORE.

Brisanje objavljenega vnosa

Vsak lahko zaprosi za izbris objavljenih podatkov prek naše Pomoči uporabnikom. Takšne prošnje se za vsak primer obravnavajo posebej.

Pridržujemo si pravico do ohranjanja dostopnosti metapodatkov objavljenih vnosov, če za njihov izbris ni zelo dobrega razloga. Dostopnost do metapodatkov ohranjamo zato, ker je njihovo brisanje v nasprotju s konceptom PID, torej trajnih identifikatorjev. Vsi trajni identifikatorji so dostopni prek vmesnika protokola OAI-PMH, četudi so uporabljeni le kot obvestilo o izbrisu vnosa.

Spreminjanje objavljenega vnosa

Za manjše popravke (na primer tipkarske napake) se obrnite na našo Pomoč uporabnikom. Dovoljujemo tudi določene dodatke k metapodatkom oz. podatkom, npr. dodajanje ključnih besed, informacije o novi publikaciji o vnosu, ali dodajanje novih podatkovnih tokov k vnosu, pri čemer so ti podatki izvedeni iz že obsoječih. Tudi pri takih popravkih se obravnava vsak primer posebej. Kadar pa so spremembe večje, mora uporabnik vnesti novo različico vnosa, in metapodatki bodo pokazali, da je bil vnos nadomeščen z novejšo različico.

Ustvarjanje nove različice vnosa

Če ste ustvarili novo različico vira, je za to različico potrebno ustvariti nov vnos, vendar tega vnosa ne ustvarjate od začetka, temveč sledite naslednjemu postopku:

  1. Prijavite se in odprite seznam svojih obstoječih vnosov. Novo različico lahko ustvarite le iz vnosa, ki ste ga oddali vi, in ne iz vnosa drugih uporabnikov. V primeru, da je vnos, iz katerega želite ustvariti novo različico, oddala druga oseba, jo je potrebno prositi, da izvede korake 1-3 v tem seznamu in nato vnos "Shrani in deli" z vami. Nato boste deljeni vnos lahko prevzeli in dokončali sami.
  2. Pomaknite se navzdol do naslova "Arhivirani vnosi", odkljukajte želeni vnos, iz katerega želite ustvariti novo različico, in izberite "Dodaj novo različico".
  3. To ustvari kopijo vnosa tako, kot če bi ustvarili popolnoma nov vnos. Ima pa ta vnos kopirane vse metapodatke iz originalnega vnosa. Kliknite “Nadaljuj”. Sedaj ste v delovnem toku oddaje vnosa.
  4. Spremenite želene metapodatke. Minimalna sprememba metapodatkov je potrebna vsaj v naslovu, kjer je potrebno jasno označiti novo različico vnosa. To storite tako, da naslovu dodate novo številko različice in v opisu, na kratko tudi opišete razlike med novo in prejšnjo različico. Če se je z novo različico spremenila tudi velikost, spremenite tudi informacije o velikosti vira.
  5. Naložite podatke nove različice in zaključite vnos.

Ko je oddaja končana, se stara in nova različica samodejno povežeta, tako da uporabniki vidijo, da obstajajo novejše oz. starejše različice vira.

Daljši, in s slikami opremljen opis je dostopen na GitHub strani CLARIN-DSPACE.

Omejeni vnosi

Vsi metapodatki so vedno javno dostopni. Podpiramo predvsem prosto dostopne vnose, vendar tudi omejevalne licence za bitne tokove, ki za prenos podatkov potrebujejo elektronski podpis. Vodimo evidenco elektronskih podpisov za primere kršitev pravic intelektualne lastnine.

Oglejte si seznam licenc, ki so trenutno na voljo, ali nam pišite, da dodamo novo.

Podpiramo tudi omejitve bitnih tokov, kar pomeni, da bitni tokovi postanejo javno dostopni šele po določenem datumu.